Skip to main content Skip to footer

Trekkspillnytts septembernummer

En ny papirutgave av Trekkspillnytt kommer i postkassene til  NTLs medlemmer i løpet av ca. ei uke, men medlemmer kan lese den digitale utgaven allerede nå. Den ivrige tolvåringen Sander Kjøsnes Berge fra Melhus preger forsida av bladet. Han spiller både trekkspill og torader, og han stilte i NM på Oppdal i sommer. 

Videre har vi reportasje fra helgas utgave av Nygaardfestivalen på Rudi gard i Gudbrandsdalen. I år var man der spesielt opptatt av spellmannen, komponisten og pedagogen Sven Nyhus. 

Vi nevner også at vi har en artikkel om Oskar og Håvard Svendsrud. De har samarbeidet om den siste plateutgivelsen til plateselskapet Aksent, nemlig ei plate med musikk av Olav Wernersen. Yngstemann Oskar har blant annet stått for utvelgelsen av de fleste av låtene på plata.  

Kaj R. Endresen fra Selbu bruker å være på de fleste NM, selv om han ikke spiller trekkspill. Han er en ettertraktet trommeslager. I år fikk han sin gullmedalje nummer 91. Samtidig fikk han kompprisen sammen med sønnen Paul Anders. 

Ronny Kjøsen er en musiker og komponist som mange kjenner til. I april ble han rammet av hjerneblødning. Men nå er han på vei tilbake. Vi har et intervju med ham i denne utgaven av Trekkspillnytt. 

Emma Sandseter-Selen er en ung og travel dame fra Trøndelag. Hun studerer musikk og har planer om å bli musiker og pedagog på heltid etter hvert. Hun hadde en ekstra travel sommer med deltakelse i blant annet Landskappleiken, NM og Landsfestivalen i gammeldansmusikk. 

Og så får vi vite at det på NM ikke var bare norske deltakere. To unge tyskere stilte i konkurransene sammen med Trondheim Accordion Club, og vi får lese om deres erfaringer. 

Årets dommerpris gikk til 14-årige Viljar Selnes Berqvam fra Sandefjord. Han gjorde det skarpt i konkurransene, og hans opptreden imponerte både dommere og publikum. 

Videre blir vi påminnet om at det nå er på tide å søke om støtte fra Frifond. Fristen er 15. september. 

Malm Trekkspillklubb vant også i år superfinalen i gammeldans. Musikalsk leder Svein Kåre Haugen fortalte at dette var herlig, men at en slik seier aldri blir en vane. Det går ikke an å ta noe på forskudd, ettersom det var gode konkurrenter. 

Ola Kvernberg og Stian Carstensen hadde konsert under NM. Salen ble fullsatt. Ca. 300 publikummere kom til konserten med de populære gutta. 

Martin Sørlie Brendemoen fra Nord-Fron fikk gull i gammeldans solist. Mens Bjørn-Petter Tøsse fra Fræna/Holmestrand tok gullet i åpen klasse. 

Jovan Pavlovic er en dyktig musiker som er ekstra i vinden for tiden. Han er bosatt i Trondheim. Han holdt foredrag om sitt arbeid, hadde flott solokonsert og var en av dommerne i mesterskapet. 

Komponist og musiker Karl Henning Lundby fra Ridabu i Hamar var en av publikummerne under NM. På vei hjem fra Oppdal ble han inspirert til å komponere valsen «Oppdalsminner». Den er nå utgitt på Saga Musikkforlag. Det er ikke «Oppdalsminner» vi trykker i denne utgaven av Trekkspillnytt, men en annen av Lundbys komposisjoner, nemlig tangoen «Augustkveld». 

Det begynner å bli en tradisjon for NTL å arrangere dansekurs under NM. Årets NM var ikke noe unntak i så måte. Kjetil og Brynhild Valli var instruktører denne gang, og oppslutningen ble bra. Både barn og voksne møtte opp til de gratis danseøktene. Dansemusikken ble besørget av Ronny Kjøsen. Videre var det god dansemusikk på kveldene. Blant de som bidro med dansemusikk, var Jutullaget, Over Stok og Steen, Hønefossungdommens gammeldansorkester, Annhild og Arnes og Henningsen og Hammerø. 

To av deltakerne under NM var Alida Sofie Selnes Berqvam og Ingerid Eira Eleonore Richter. De stilte i flere klasser, og de forteller at de selvsagt blir med også til neste år. 

Otto Kiss er en aktiv trekkspiller, pedagog og dirigent. Han leder blant annet Moss Spellemannskompani. Når han ikke får sove, kan han bli liggende i flere timer og notere ned ideer om nye musikkprosjekter eller nytt repertoar til orkestrene sine. Men av og til bobler det litt over for den kreative østfoldingen. Da kan det skje at kona Heidi prøver å bremse ham litt. 

Trygve Ingebretsen er ivrig musiker og underholder fra Hokksund. Han forteller om sitt musikerliv i et intervju i denne utgaven av Trekkspillnytt. 

Gammelsjefen i NTL er travel pensjonist. Les intervju med Trond Smalås. 

Jon Faukstad og Anders Grøthe er to sentrale personer i trekkspillmiljøet. Begge runder 80 år i år. Vi planlegger intervju med begge i julenummeret av bladet. 

Videre har det vært flere festivaler. Blant annet leser vi om trivelige dager på Fjellkysten i Lavangen. Det var rekordstor deltakelse i Landskappleik på Gol. Og Skognesfestivalen er blitt gjennomført i flotte omgivelser med Lyngsalpene og naturen som bakteppe. Mens vi får vite at årets utgave av Landsfestivalen i gammeldansmusikk i Vestnes i Møre og Romsdal var et trivelig arrangement. Marknadsspeletreff nr. 36 er blitt arrangert i Lærdal. 

Trekkspillnytt har også vært på besøk hos Bjønnsporet Toraderklubb i Namsskogan, helt nord i Trøndelag. 

Tidlig i sommer hadde Bodø Trekkspillklubb urframføring av «Bodøpotpurri» i Saltstraumen kirke. Og ikke minst runder Oppdal Trekkspillklubb 70 i år. 

I tillegg er det flere faste spalter, som blant annet jubilantoversikt, Trekkspillkalenderen, Søknadskalenderen, rebus og Youtrekkspel. 
Medlemmer i NTL har allerede tilgang til en digital utgave av bladet via NTLs nettside. Gå inn på www.trekkspillforbundet.no – se øverst til høyre på siden - «Trekkspillnytt som e-blad». Er du medlem, men ikke fått brukernavn og passord? Ta kontakt med NTLs kontor i Oslo. 

About the author

Per Jørund Grøthe