Enda et suksesstreff på Golsfjellet
1001 meter over havet var det 2.-5. mai stappende fullt på Storefjell Resort Hotel på Golsfjellet i Buskerud under årets utgave av Storefjelltreffen. Allerede torsdag var det over 600 mennesker, og fra fredag til søndag var det ca. 1.000 mennesker samlet i gammeldansens tegn. Storefjellprisen gikk denne gang til Dalakopa.
Det kom campingbiler i hopetall, og det var flere kreative løsninger for å stable alle bilene på parkeringsplassen. Men med godt humør og kriblingen etter å komme i gang med buskspillet så gikk det veldig fint.
Det er 17 år siden første gang man arrangerte Storefjelltreffen, men på grunn av koronapandemien er det blitt gjennomført 15 ganger. På disse årene har treffet fått en enorm tilhengerskare og har gjester fra Mo i Rana i nord til Lindesnes i sør.
Suksessoppskriften
Sammen med hotellsjef Lars Nibstad står det to ildsjel-familier i spissen. Tor og Janet Albrigtsen og Tom Kjetil Tørstad og Monica Litangen (bildet under). De legger ned utrolig mange timer for å få gjennomført dette store arrangementet.
Konkurransen hadde 49 startende, og hovedsakelig er det toraderspillere. Her ser vi også at det er veldig mange rekrutter og juniorer, noe som viser at det stadig spirer i miljøet.
Innimellom hundrevis av små og store gjøremål fikk vi fem minutter med Tor og Tom Kjetil for å spørre om hva som er suksessoppskriften.
Tor sier at de har mange venner og bekjente i miljøet som kommer igjen år etter år, og grunnideen til gründerne er at de ønsket å lage sitt eget drømmetreff. De er også veldig bevisste på å være vertskap for at folk skal føle seg velkommen.
– Vi er jo like gamle som alle andre som spiller, og hvis du klarer å legge til rette for at folk skal kose seg, så kommer folk. Kosen er en utrolig stor faktor, sier Tom Kjetil Tørstad.
- Konkurranse er for så vidt viktig nok, men den biten skal være like mye til for publikum som det skal være konkurranse, fortsetter han. Vi kunne like godt kalt det en konsert med bedømming. Det er mye til grunnen til at det er en avslappet og fin stemning, fortsetter han.
Begge karene er enige om en ting, og det er at det å hotellet som utgangspunkt er helt fantastisk. De har en god struktur, god mat, folk til å gjøre jobben er blitt kjent med arrangementet og måten familiene Albrigtsen og Tørstad ønsker å gjennomføre det på. Da blir det mindre arbeid og mindre krevende å være arrangør. Og dermed får familiene tid til å være vertskap og ta seg godt av alle som kommer til Storefjell. Tom Kjetil og Tor sier at hotellet ønsker å være en god bidragsyter, og Nibstad-familien har dette i blodet og har vært trekkspillinteresserte i flere generasjoner, og slik sett forstår de oss og de som kommer hit.
- Storefjelltreffen skal være et bidrag i miljøet som folk får besøke etter eget ønske og evne, og treffet skal være en god input i det kulturelle miljøet som kretser rundt gammeldans med torader og trekkspill, sier Tom Kjetil Tørstad.
- Torader er tingen!
Både Tom Kjetil og Tor er enige om at det er en oppblomstring av folk som starter å spille torader. Mye av bakgrunnen for dette mener de at toradermusikk er fengende festmusikk, det er et billig instrument, og har et stort repertoar med fengende melodier som er lette å lære seg.
- Hellbillies sier det enkelt. «Torader er tingen,» forteller Tom Kjetil Tørstad.
I solistklassene var det 23 påmeldte toraderspillere. I rekruttklassen var det Terje Lunna som stakk av med førsteplassen. Torjus Tørstad tok førsteplass i durspill junior, og i seniorklassen var det medaljegrossisten Tor Nythun som stakk av med førsteplassen. Hele resultatlista finner du lenger ned i artikkelen.
Storefjellprisen
Årets vinnere av Storefjellprisen ble 40-årsjubilantene Dalakopa.
De har høstet mange priser de siste årene, og bakgrunnen for at de får Storefjellprisen, er at du skal bety noe for miljøet, du skal være en motivator og en pådriver. Storefjellprisen har fått stor betydning i miljøet.
I tillegg til det som står i statuttene for prisen, så har Dalakopa også vært en stilskaper som har skapt en sound som flere har tatt til seg og latt seg inspirere av.
– Hvis du eier en torader eller et trekkspill, så kjenner du navnet Dalakopa, avslutter Tor Albrigtsen.
(Tekst og foto: Odd Arne Halaas)