Ronny Kjøsen

Ronny Kjøsen fra Gåsbakken i Sør-Trøndelag er en allsidig musiker. Her er hans Spotify-liste.

1. Little bird
Den fantastsike irske durspilleren og gitaristen Tim Edey har gitt ut denne perla av låt! Sjelfull og god musikk. Jeg er fasinert av enkelttonespill på trekkspill og jeg mener flere bør tørre å spille helt enkelt. Da er trekkspillet på fineste!

2. Goodnight Irene
Som barn vi både country og western i kassetspilleren når vi var på biltur. På et eller annet vis hadde denne Ry Cooder plata forvilla seg inn i bilen, å takk og pris for det. Flaco Jimenez er og blir en av de aller største for meg, og en jeg har hørt mye på. Vi tåler en ordentlig klassiker:)

3.Joe´s Breakdown
Joe Falcons cajunmusikk er rett å slett vidunderlig!! Dette er rått, kult og sjellfullt. Eller som de fleste vil si rotete, surt og forferdelig... Men for meg er dette stor kunst og noe som har inspirert meg mye spesielt de senere åra

4. Lykkovalsen
Bengan Janson er en helt for meg!! For en musikant! Her spiller han itillegg yndlingsvalsen min, Bjørn Ståbis Lykkovalsen. Ja takk, mere!

5. Ein kleines...
Fra plata Vagabonde blu med Frode Haltli, dette er meditativt og usigelig vakkert skrevet og musisert!

6. Letu sama kasa soves
Dimitar Cakarov synger så håra reiser seg og Lelo Nika komper på trekkspillet som en trollmann! Dette er musikalsk nytelse:)

7. Nordsjön
Harry Brandelius og Calle Jularbo med stort orkester. Gode barndomsminner, og noe jeg bestandig kommer tilbake til. En klassiker, heldigvis!!

8. Fröjd på vischan
Når jeg ble gammel nok til å dra på fest og ikke spilte til dans selv, var det Sigmunds vi dro for å høre. Jeg har ufattelig mange timer i bil, og på en stol fremfor scenen for å se å høre Sigmund og gjengen. Dette svinger noe helt usannsynlig, ikke rart vi reiste 3 timer hver vei for å få med oss dette.

9. Back to Clejani
Jeg har vært så heldig og møtt å spilt med gjengen i Taraf de Haidouks flere ganger. Dette er en musikerpool av livsnytere og usedvanlig bra musikere! Jeg kommer aldri til å glemme jeg kjøpte en kassett av de under jamsession, jeg fant en kassettspiller på hotellet og da jeg skulle høre på det når jeg våkna dagen etter viste det seg at kassetten var uten lyd!! Jeg traff de igjen på dagen og sa at jeg gjerne ville ha en kassett MED lyd, Of course, sa de og gav meg en kassett med lyd som om det var den naturligste ting i verden å selge kassetter UTEN lyd.

10. Pick it up
Jeg har bestandig vært fasinert og glad i cajun og zydeccomusikk. Spesielt de senere åra har jeg hørt mye og spilt en god del zydecco. Dette høres kanskje simpelt og enkelt ut, men man må virkelig ta dette på alvor å sette seg inn i stilen skal dette låte kult. Rosie Ledet er en popstjerne!!

11. Tristeza de un doble a
Astor Piazzolla på sitt beste synes jeg. Dette verket taler for seg!

12.The Pigeon on the gate, Tommy peoples´Reel
Et ordentlig reelsett med den engelske durspillguruen Andy Cutting! Jeg har spilt mye musikk fra De britiske øyer og det er noe av det morsomste jeg vet om! Jeg kan det på langt nær, men jeg er fryktelig fasinert av denne musikken og måten de gjør unisont spill på, som gir en flerstemthet pga at ikke alle spiller helt likt, som er det vi jobber for i norden.

13. Luffarvisan
Jeg har spilt og spiller fremdeles i danseband. Jeg har hele ungdomstida mi i bandbuss egentlig. En god skole både musikalsk og personlig! Sven Ingvars er virkelig store forbilder for meg, og trekkspillet er et viktig instrument i denne stilen, og jeg har jobba mye med å finne ut hvordan man skal gjøre dette så bra som mulig. I likhet med det å spille cajun og zydeccomusikk, må dette også gjøres med omtanke og musikalsk kløkt. Jeg må innrømme at jeg får lyst til å grave meg ned når jeg hører trekkspillere spille denne musikken som reinlender eller polka, da har de faktisk ikke tatt stilen og musikken på alvor. Og det er det viktigste i all musikk!

14. John Henry
Seeger session prosjektet til Bruce Springsteen har betydd mye for den amerikanske folkemusikken og folkemusikk instrumentene. Dette er intet mindre enn direkteinnsprøytning av musikalsk energi! Å ja, dette er i høyeste grad trekkspillmusikk i min verden! Hør trekkspillsoloen, sånn skal det gjøres:)

15. Halling etter Halteguten
Min gode venn og læremester Tom Willy spiller her på en torader han har stemt med kvarttoner. Usedvanlig kult og veldig bra spilt! Den jobben Tom Willy har gjort for toraderen i Norge er ubeskrivelig! For en fyr, for et talent og for en musiker! Jeg har vært en stor fan fra jeg var så heldig å bli med kjent med han da jeg gikk på folkemusikklinja ved Fagernes Videregående først på 90 tallet. Takk Tom!!!

16. Ku-Ku Jodel
Sveitsiske Oesch`s die Dritten spiller jodlingas svar på Livet på Finnskogarna. Herlig!!!

Vi spilte inn plate med for mange år siden Over stok og steen og begynte og forske litt i om låtene var innspilt noen plass før. Da havna vi ofte i Sveits. Sveitsisk gammeldans er igrunn veldig lik nordisk, mange sveitiske orkester kunne gjort det godt på våre gammeldansstevner.

Spotify