Mye folk på konsert med Anders Grøthes ensemble

01-12-2019


KONSERT: Anders Grøthes arrangementer av Ole Rønning og Anders Sørensens musikk ble framført i Nasjonalbiblioteket i går, lørdag. (Begge foto: Per J. Grøthe)

Rundt 100 publikummere fant vegen til Målstova på Nasjonalbiblioteket i Oslo da konsert og platelansering med Anders Grøthes ensemble sto på programmet i går ettermiddag. 
 
I 1986 og 1990 gjorde Anders Grøthe og Brith Laila Ouff opptak i NRK med musikk av Anders Sørensen (1821-1896) og Ole Rønning (1907-1993). Arrangementene var Grøthes egne. I programmet med Sørensen hadde de med seg strykere, klarinettist og komp. I programmet med Rønning var musikere fra Kringkastingsorkesteret med og bidro. Opptakene er nå restaurert og utgitt av plateselskapet Aksent. 
 
Anders Sørensen og Ole Rønning var begge dyktige musikere og komponister. De kom fra henholdsvis Romedal og Hamar. Musikken deres innbyr ikke til så mye «hæla i taket». Det  går mer pent og pyntelig for seg. Dette blir ofte omtalt som storgardsmusikk, musikk som folk fra de høyere samfunnslag svingte seg til. Men den kan også brukes på andre måter.   
 
- Selv kan jeg bare å danse reinlender. Det blir derfor lett en del «dødtid» når det spilles til dans. Men denne musikken er også fin å sitte og lytte til, sa Anders Grøthe i en kommentar under konserten.  
 
Fra den opprinnelige besetningen var det bare Anders Grøthe og Brith Laila Ouff som var med på konserten i går. Men de hadde fått med seg dyktige musikere. I tillegg til Anders Grøthe og Brith Laila Ouff på trekkspill, medvirket Håvard Svendsrud  på trekkspill, Mari Lerseth og Lena Rist-Larsen  på fiolin, Maren Lovise Nygård på bratsj, Petter Richter på gitar og Svein Haugen på bass.Vi nevner også at datteren Anna Ouff Grøthe var med og bidro på strengeinstrumentet siter på flere av låtene. Mens Laura Solli var med på synth. 
 
Ekstra interessant ble denne konserten ved at Håvard Svendsrud intervjuet Anders Grøthe om hans virke som musiker. Svendsrud fortalte også publikum om Anders Sørensen og Ole Rønning. Dette skapte en fin ramme rundt arrangementet. De frammøtte fikk derfor en flott stund i det fine lokalet i Nasjonalbiblioteket. 
 
Plateutgivelsen er et samarbeid mellom Anders Grøthe, plateselskapet Aksent og NRK arkivsalg.
 
Mer fra konserten i februarnummeret av Trekkspillnytt.