Plateutgivelse og konsert med Anders Grøthes ensemble

28-11-2019NRK-produksjoner fra 80- og 90-tallet blir plate. Det blir lanseringskonsert på Nasjonalbiblioteket i Oslo på dagtid lørdag 30. november. 
 

Anders Grøthe (født 1944)  er kjent som en av sin generasjons mest markante utøvere og pedagoger på trekkspill. Gjennom en årrekke var han bl.a. kjent som en aktiv utøver og arrangør i NRK-programmer, med musikk i flere sjangere. Innen gammeldansmusikken var to av høydepunktene et program med musikk av Anders Sørensen i 1986, og et program med musikk av Ole Rønning i 1990. I begge sendingene spilte Anders Grøthe med et større sammensatt ensemble, og arrangementene var hans egne. Disse NRK-produksjonene vil denne høsten bli utgitt på CD, under tittelen «Danser i gammel stil av Anders Sørensen og Ole Rønning».  Utgivelsen er et samarbeid mellom Anders Grøthe, plateselskapet Aksent v/ Håvard Svendsrud, og NRK arkivsalg.

 

Sørensen og Rønning

Anders Sørensen (1821-1896) og Ole Rønning (1907-1993) var begge komponister fra Hedmark, henholdsvis Romedal og Hamar. Selv om de representerer to ulike tidsepoker, har de begge sitt musikalske uttrykk godt forankret i «gammeldans i kunststil» eller «storgårdsmusikk» om man heller vil. 

- Dette materialet er alt for godt til bare å bli liggende. Både Sørensens og Rønnings gammeldanskomposisjoner utmerker seg med kvalitet og originalitet, samtidig som Anders Grøthes arrangørkunst setter sitt særpreg på disse, slik vi får høre dem på denne utgivelsen, uttaler en entusiastisk Håvard Svendsrud i plateselskapet Aksent.

 

Lanseringskonsert

Som en markering av denne utgivelsen, vil det bli avholdt en konsert hvor Anders Grøthe med sammensatt ensemble spiller. Det vil bli spilt utdrag fra den nye plata, og fortalt om Sørensens og Rønnings musikk og spellemannsliv. Konserten vil finne sted på Målstova på Nasjonalbiblioteket i Oslo, lørdag 30. november. I tillegg til Anders Grøthe selv på trekkspill, medvirker Brith Laila Ouff og Håvard Svendsrud (trekkspill), videre Mari Lerseth og Lena Rist-Larsen (fiolin), Maren Lovise Nygård (bratsj), Petter Richter (gitar) og Svein Haugen (bass).