Hovedsiden

Frode Haltli månedens artist på Riksscenen

Frode Haltli er månedens artist på Riksscenen i Oslo i februar 2017. På programmet står tre ulike konserter.

Torsdag 2. februar er det Shankara som står på programmet. Da får vi oppleve intet mindre enn et norsk-indisk mestermøte. Sunanda Sharma er en av vår tids store stemmer i indisk raga. Hun er bosatt i Dehli, men har ved flere anledninger deltatt på saksofonist Trygve Seims kult-konserter The Source of Christmas og The Source of Summer. Tabla-spiller Jai Shankar Sahajpal kom til Norge som ettåring, og deler nå tiden sin mellom India og Norge. I 2000 spilte han med Frode Haltli for første gang. I januar 2015 turnerte denne gjengen sammen i Dehli og Punjab-provinsen med fotograf Knut Bry på slep. Nå spiller de for første gang i Norge som kvartett. 

17. februar handler det om Avant Folk. Frode Haltli samler et stjernelag av musikere til et spellemannslag utenom det vanlige. Avant Folk bruker tradisjonsmusikken som et utgangspunkt for eksperimentering, improvisasjon og pur samspillsglede. Musikerne har bakgrunn fra de fleste musikkformer man kan tenke seg, så her kan alt skje!

Frode Haltli startet tidlig å eksperimentere med folkemusikken, først i gruppa RUSK med Unni Løvlid og Vegar Vårdal, som ga ut to plater på Grappa i henholdsvis 2002 og 2006. Gjennom årene har han også deltatt i en rekke transkulturelle prosjekter rundt omkring i verden. I 2009 kom plata Passing Images på ECM, hvor Haltli tok med seg Arve Henriksen, Maja S.K. Ratkje og Garth Knox i en lyrisk utforskning av folkemusikk i retninger mot samtidsmusikk og fri improvisasjon. Han har utforsket dette videre bl.a. i duo med Gjermund Larsen, med Ragnhild Furebotten, og i gruppa Snowflake Trio med irske Nuala Kennedy og Vegar Vårdal. I 2015 komponerte han bestillingsverket Grenseskogen til Osa-festivalen på Voss, et prosjekt som også ble presentert på Riksscenen under Ultima 2016. Med Emilia Amper på nøkkelharpe og slagverkerne Eirik Raude og Håkon Stene utforsket han i Grenseskogen mulige retninger folkemusikken kan ta. De turnerer fortsatt, bl.a. med flere konserter i USA i mars 2017. 

25. februar handler det så om da Gruekjerka brann, den historiske hendelsen fra 1. pinsedag 1822 da 113 mennesker brant inne i Grue kirke i Solør. Dette danner bakteppet for konserten. Trond Nordby vil før konserten fortelle litt om bakgrunnen med utgangspunkt i lokalhistorie og Peter Wessel Zapffes bok «Lyksalig Pinsefest», som bruker hendelsen i Grue som utgangspunkt for en filosofisk diskusjon. Frode Haltlis «Lyksalig Pinsefest» blir hovedverket i første del av konserten, hvor irske Garth Knox, felespilleren Vegar Vårdal og slagverkeren Amund Sjølie Sveen er sentrale medspillere. Annar By fra Elverum blir med og synger om den tragiske historien, før vi rydder golvet og spiller opp til dans. «Den polsdansen Puken spellte da Gruekjerka brann» er en av de mest kjente polsdansene fra Solør, og her blir også svenske Patrik Andersson med på en dansefest av de sjeldne med musikk fra Finnskogen i sentrum.

 

 

Dele
 

Besøkende

Vi har 99 gjester her nå